Címlap arrow Offshore arrow Mit takar az offshore elnevezés?
Mit takar az offshore elnevez√©s? NyomtatŠs E-mail
Ad√≥Web.hu   
2006. June 14. Wednesday 16:20

Mit takar az offshore elnevez√©s?A v√°llalkoz√°sok c√©lja, hogy elker√ľlj√©k az egyes √°llamok magasnak v√©lt ad√≥terheit alighanem egyid√Ķs az ad√≥z√°s rendszer√©vel. Napjainkban egyre t√∂bbet lehet hallani az offshore elnevez√©st itthon is, ami azt mutatja, hogy a magyar v√°llalkoz√≥k is √©rdekl√Ķdnek az ad√≥tervez√©s ezen form√°ja ir√°nt.

Az offshore angol kifejez√©s, a brit sz√≥haszn√°latban partt√≥l t√°vol fekv√Ķt, illetve partmentit jelent. A gazdas√°gi √©letben az amerikaiak az √°llamok hat√°rain k√≠v√ľli tev√©kenys√©g, √ľzlet, c√©g jelz√Ķjek√©nt haszn√°lj√°k. Voltak√©pp minden jelent√©s√©ben ott van a l√©nyege: olyan v√°llalkoz√°sr√≥l van teh√°t sz√≥ egy offshore c√©g eset√©ben, amely valamely orsz√°gban (vagy az orsz√°g t√∂rv√©nykez√©sileg √∂n√°ll√≥, f√ľggetlen ter√ľlet√©n) bejegyz√©sre ker√ľlt, de nem folytat gazdas√°gi tev√©kenys√©get az adott ter√ľleten, √ľzleti szempontb√≥l k√ľlf√∂ldinek min√Ķs√ľl.

Az ilyen st√°tusz√ļ c√©gnek teh√°t nem sz√°rmazik bev√©tele a bejegyz√©s orsz√°g√°b√≥l, csak annak hat√°rain k√≠v√ľl. (Elvileg teh√°t offshore c√©g a vil√°g b√°rmely orsz√°g√°ban l√©tezhet, de t√°volr√≥l sem biztos, hogy ehhez ad√≥kedvezm√©nyek is t√°rsulnak.) Mindazon√°ltal fontos megjegyezni, hogy √°ltal√°ban nem sz√°m√≠t belf√∂ldi gazdas√°gi tev√©kenys√©gnek menedzserek √©s adminisztrat√≠v st√°b, valamint irod√°k m√Ľk√∂dtet√©se, befektet√©si √©s holding tev√©kenys√©g folytat√°sa illetve banksz√°ml√°k fenntart√°sa.

Az offshore st√°tusz√ļ c√©gek sz√°mos el√Ķnyt √©lvezhetnek:

- minim√°lis adminisztr√°ci√≥s √©s b√ľrokratikus k√∂vetelm√©nynek kell megfelelni√ľk,
- nincs, vagy minimális a nyilvántartási és beszámolási kötelezettség az országa szerint illetékes adóhatóság felé,
- a tulajdonosok √©s a vezet√Ķ tiszts√©gvisel√Ķk adatai gyakran nem nyilv√°nosak.

A f√©lre√©rt√©sek elker√ľl√©se v√©gett √©s a k√∂zhiedelem eloszlat√°s√°ra le kell sz√∂gezn√ľnk, hogy az offshore c√©gek nem teljesen ad√≥mentesek. A bejegyz√©s√ľk szerinti orsz√°gban ad√≥t, vagy valamilyen ad√≥nak megfelel√Ķ √©ves √∂sszeget kell fizetni√ľk. Amit√Ķl viszont m√©gis √©rdekesek az, hogy az √°ltaluk fizetend√Ķ ad√≥(k) m√©rt√©ke sokkal alacsonyabb, mint a norm√°l c√©gek eset√©ben.

 
2020. June 02. Tuesday 13:23

Elfelejtette jelszavŠt?
Mťg nem regisztrŠlta magŠt? RegisztrŠljon most!
Legutóbbi válaszok
hirdetés


Friss cikkek
Szavaz√°s
√Ėn szerint megoldja az √Āllam probl√©m√°j√°t a tervezett ad√≥v√°ltoz√°s?
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés